Hembryggning | Canon ef 24 105 f4 is |

Vienna lager

Det var länge sedan jag bryggde någon öl men igår så var det dags igen. All utrusting som jag har haft innan är kvar hemma i Sverige så jag har införskaffat endast det nödvändigstate. Det innebär att det är BIAB (Brew In A Bag) metoden som gäller. Man kokar helt enkelt ölen i en kastrull på plattan och fyller påsar med malt. Påminner lite granna om när man kokar te. Jag fick tag på grundutrustningen här i huset som vi bor i till ett väldigt bra pris. Nypris är ca $250 men dom sålde utrustningen för $70, och det var nytt i kartong. Sicket klipp!

Ölen jag bryggde blev en Vienna lager eftersom att lager är en fin sommaröl och inte allt för komplicerat, men det finns ett “men” här…
Och det är här är nog ett bevis på att det var länge sedan jag bryggde. Det som är lite speciellt med lager är att dom skall gärna jäsas kallt, runt 12 grader lite beroende på. Just detta tänkte jag inte på när jag beställde min malt, humle och jäst.
Hemma i Sverige hade jag ett kylskåp som var mitt dedikerade ölbryggarkylskåp, men det har jag inte här. Det står dock på jästen att man kan jäsa den varmare, även om det inte är optimalt så vi prövar och se vart det tar vägen.

Hej hå, mäska på. “Tepåsarna” med malt åkte ner och nästan genast kände man igen doften och det är någonting väldigt speciellt med den.
Här kör vi med 96% pilsner malt, 2,7% Caramel Munich 60L och 1,3% Carafa II. Och jag hann tänka tanken, kommer malten att rymmas i mina påsar? Och det gjorde den, precis.

Efter mäskningen så är det dags för att dra igång koket. Här kom en annan intressant frågeställningn upp i mitt huvud, kommer plattan kunna koka all vätska? Man vill ha ett rullande kok men om inte spisen kan producera värmen som krävs för så mycket vätska, ja då blir det inte så mycket utav det. Men det gick bra även det.
Så igång med koket och i med humle allt eftersom. Och doften som sprider sig när man lägger i humlen är också…mhmmm

Sen när det har kokat klart och allt är nedkylt så är det bara att fylla jäskärlet och tillsätta jästen. Det är dock några saker som jag är fundersam över i denna bryggning, en sak är att jag tycker den ser lite väl mörk ut men det kan också vara för att den är lite grumlig precis när man för över den till jäskärlet så det kanske ger med sig.

Men nu är det bara att vänta i ca 20 dagar på att jäsningen skall bli klar. Dock kan det tänkas ta längre tid eftersom att temperaturen inte är perfekt. Det återstår att se. Härnäst väntas flaskning!