Canon e f 24 105 f4 i s | Hembryggning |

Bryggdag

I går så hade jag planerat upp en ny bryggning. Förra inlägget som handlade om flaskning utav öl var den första bryggningen utav ett litet smaktest som jag har bestämt mig för att göra. I grunden så är det exakt samma öl, förutom att jag byter ut humlen mot Cascade istället för Saaz.
Men i övrigt så är receptet densamma dessa två bryggningar emellan.

Cascade humle. 3 olika givor. En 10g och 2 x 20g

Jag använder mig utav ett bryggverk som gör det hela ganska smidigt. Det är som en enda stor vattenkokare, med en pump som rymmer 30l. (Fast denna gång brygger jag 14 liter) Mitt val utav bryggverk föll på Grainfather. Det enda negativa jag har att säga är att deras programvara är under all kritik så jag använder Brewfather som är ett helt fristående program för att planera mina bryggningar och för att hålla koll på tider osv.

Bryggverket Grainfather

Steg ett i bryggningen är att fylla på med så mycket vatten som receptet säger, i mitt fall så fyllde jag på med 11,6 liter vatten som sedan värmdes upp till 62 grader. Efter att bryggverket har nått 62 grader så tillsatte jag vattenbehandling och 3kg Pilsner malt.

Malt på plats, nu börjar mäskningen

Totalt tog mäskningen i detta fall 80 minuter. Under dessa minuter så ökades temperaturen stegvist från 62 grader till slutligen 76 grader.

Direkt när man tillsätter malten är det viktigt att röra om så man inte får klumpar

Det enda jag nu behöver hålla koll på är dom olika tiderna där temperaturen skall justeras uppåt. Så medan man gör det så, får man en bryggpilsner. Förövrigt exakt samma öl som flaskades i förra inlägget och kolsyran sitter fint nu redan efter 1v på flaska bara.

Ölen från förra bryggningen släcker törsten på bryggmästaren

Efter att 80 minuter har passerat så lyfter vi upp hela maltkorgen som finns i bryggverket. För att utvinna det sista ur malten så skall vi laka. Laka är bara ett annat ord för att hälla varmt vatten över malten som sedan rinner igenom och hamnar i bryggverket.

Upp åker maltkorgen

Efter att detta är gjort så är det bara att sätta igång koket. Jag kokar i 60 minuter och tillsätter humlen vid tre olika tillfälle in i koket
Nu börjar även den tråkigaste delen utav allt, att börja diska och städa undan allt som är kladdigt och blött och…allmänt stökigt.

Det blir som ett litet vattenkrig med sig själv

När man har städat undan det som går att städa undan, fått sig en bryggpilsner eller två och redan börjat fundera över vad man ska brygga nästa gång så börjar det bli dags att kyla och tappa över allting till jäskärl och tillsätta jästen. En sak som Grainfather verkligen ska ha cred för är deras motströmskylare. Den kyler ner från 100 grader till 19-20 grader bara genom ett passage genom kylspiralen.

Många slangar blir det

Det var helgens bryggning! Total tidsåtgång ligger på runt 4-5h för en bryggning och visst kan man effektivisera det ytterligare men jag tycker ändå det är lite trevligt att kunna avsätta tiden och bara brygga. Ofta har jag någon youtube kanal om ölbryggningen igång eller musik i bakgrunden så det går ju inte någon nöd på en direkt.