Hembryggning | Samyang 14 f2.8 |

Flaskning utav en Tysk Pilsner

Brygga öl är någonting som jag har gjort till och från i ett par år. Från det att man har ingredienserna hemma till att man har drickbart öl så är det några faser som man skall ta sig igenom först. Först kokar man sin öl, låter jäsa i ca 2 veckor, sedan som i mitt fall så överför man ölen till flaska för att skapa kolsyra och efter ytterligare 1-2 veckor så är man färdig.

Detta inlägg kommer att start i mitten, vid flaskningen.

Uppmätning utav socker till sockerlagen. 73g blev det idag
Uppkok för att döda eventuella bakterier i sockret

Sockerlagen tillsätter man till ölen för att skapa kolsyra när man flaskjäser. Det som händer är att i ölen finns jäst som kommer att äta upp sockret när man tillsätter det, och på så vis skapas kolsyra i flaskan. Hur mycket socker man ska ha bero på vilken mängd kolsyra man skall ha. Det finns tabeller och riktlinjer för hur mycket kolsyra en viss typ utav öl skall ha. I mitt fall idag så var det 73g för 12l öl.

Jäskärl med ölen som skall flaskas

Beroende på vilken jäst man använder så skall ölen jäsas i olika temperaturer. Allt ifrån bara några plusgrader till rumstempererat. I detta fall så var mitt spann 10-15 grader. Så i källaren/bryggeriet så ställer jag in kylskåpet på 10-11 grader och jäser. Så här har kärlet nu stått i lite drygt 2 veckor. En viktigt aspekt när man jäser att att hålla en konstant temperatur genom jäsningen. Det fungerar därför inte att förlita sig på temperaturern ute ifall man som mig har en skånsvinter som ändå håller sig runt om graderna.

Avläsning hur mycket ölen har jäst ut.

För att ta reda på om ölen har jäst klart så kan man kort säga att man mäter densititen i ölet. När man sätter ihop ett recept innan bryggning så får man fram vissa värden som beräknas baserat på malt, humle, temperaturer osv osv. Ett värde som jag får ut då är någonting som kallas FG, eller ”Final Gravity”. Med mitt mätrör så kan jag se om mitt FG är i fas med vad uträkningen säger att det skall vara. Om det är så att man föröver ölen till flaska innan det har jästklart så kan det även orsaka så kallade flaskbomber. Sockert i sockerlagen och den för aktiva jästen man har skapar ett tryck i flaskan som helt enkelt får den att explodera.
När man har gjort sin avläsning och ser att allt är som det skall, så tillsätter man här sockerlagen till sin öl, rakt ner i jäshinken.

Översikt av mitt bryggrum

Att man som mig kan avsätta en del utav källaren för att brygga är riktigt bra. Det är här jag har min ”man cave” kan man säga.

Kapyslering
En ljust tysk pilsner

Sedan är det bara att börja föra över ölen till flaska och kapsylera. Nu var det en ganska liten batch jag bryggde denna gång, så flaskningen gick ganska fort men det blir fort träligt. Fatanläggning är någonting som står på önskelistan vid tillfälle.

Nu skall det flaskjäsas

Efter att alla flaskor är fyllda så är det bara att ställa undan flaskorna någorlunda rumstempererat och mörkt. Jag har ett kassaskåp som stod i källaren när vi flyttade in som jag använder för att flaskjäsa. Kan det blir mörkare än vad det blir där inne?

Det tråkigaste, diska och städa

Efter att allting är på sin plats så är det bara att ta tag i städningen och diska ur allting. Hygien är A och O när man brygger öl. Att få bakterier ner i ett kärl som jäser är förödande. Med största sannolikhet så är det bara att kasta allting och lära sig till nästa gång. Det har, peppar-peppar, inte hänt mig än.
Så nu är det bara att vänta tålmodigt 2v och se hur den här bryggningen faller ut. Oftast sker ett smakprov redan efter vecka 1, men efter 2v kan man nästan med 100% säkerhet säga att det är färdigt.